Monday, 13 April 2015

[KETUPAT PALAS]

Add caption

Sebelum berkahwin, pandai makan je. Buat? Tak ambil tahu.
Tapi... Selepas berkahwin, inilah menu wajib setiap tahun.
Tak susah rupanya...

Bahan-bahan & keperluan:

1. Daun palas

2. Beras pulut

3. Santan

4. Air

5. Garam secukup rasa

6. Orang yang nak membalutnya ;)

Cara-caranya:

1. Tanak beras pulut dengan air, santan dan garam secukup rasahingga separuh masak

2. Letakkan dalam besen dan sejukkan seketika.

3. Sementara menunggu pulut sejuk, sediakan daun palas dengan menceraikannya sehelai-sehelai. Buka daun dan lapis 5 helai, kemudian buat balutan kosong ketupat palas.

4. Balut pulut separuh masak dalam daun palas. Untuk mudah dikira, ikat tangkai setiap 10 ketupat yang siap dibalut.

5. Selesai membungkus semuanya, kukus dan siap!

Boleh dimakan begitu sahaja atau bersama rendang, kari, sambal mengikut kegemaran masing-masing.

Ada kesempatan, saya post gambar berkaitan untuk rujukan.

SELAMAT MENCUBA!

afrahalhana
MUADZAM SHAH
23 Jamadil Akhir 1436H
13 April 2015

No comments:

Post a Comment